dbuntinx

📝 Hoe ik veel boeken lees per jaar

Ik krijg op Goodreads vaak de vraag hoe het kan dat ik zo’n 52 boeken per jaar lees, of hoe het mogelijk is dat ik met een pasgeboren dochter er 35 wil lezen en perfect op schema lig.

Dat zijn altijd opvallende vragen voor mij, want ik vind die getallen niet zo speciaal. Dat is dan weer normaal, want ik lees dat aantal boeken al enkele jaren. Maar als ik dan hoor dat veel vrienden moeite hebben om 5 romans te lezen op een jaar tijd, dan snap ik wel dat een tienvoud als immens veel klinkt. En dat ik daarnaast ook nog ongelooflijk veel sport en series kijk, lijkt de mensen dan nog eens extra te verbazen, want “gij zijt toch zo iemand die dan geen tv heeft, zeker?” Nope.

Ik heb in principe een heel simpel systeem: twéé bladwijzers.

De eerste die je tegenkomt als je in mijn boek zou snuisteren is een simpele, dunne, kartonnen bladwijzer van Boekhandel Salvator in Mechelen. De beste bladwijzer die ik ooit had, want hij gaat al meer dan 4 jaar mee, ondanks dat hij gewoon van papier is. (Leuke winkel, trouwens.) Hij steekt, zoals je wel kan vermoeden, daar waar ik gebleven ben met lezen.

De tweede is meestal een foto of een postkaart. Momenteel is het een kaart met daarop “Be excellent to each other” in een leuk lettertype die een tijdje terug bij Offscreen Magazine zat. Deze tweede bladwijzer steek ik elke ochtend een aantal pagina’s verder, vroeger 20, sinds de dochter er is 10. Dat is het doel van de dag.

Als ik een dag niét lees, en die vallen zeker voor, dan versteek ik de ochtend nadien ook de tweede bladwijzer en is mijn doel 20 of 40 pagina’s. Dat klinkt inspannend, maar het maakt een boek wel haalbaar. Zo ben ik nu ‘Sapiens’ aan het lezen en je zou je kunnen blindstaren op de 450 pagina’s van dat boek. Maar vandaag moest ik 34 pagina’s lezen, wat ontzettend haalbaar is op een luie zondagochtend met een pot thee. En als ik het niet haalde, dan is het ook maar zo, dan lees ik morgen wel verder.

Wat ook leuk is, is dat het je aanzet om te beginnen lezen. “Nog snel die 5 overgebleven pagina’s in bed,” wordt dan al snel toch nog een handvol pagina’s extra “omdat het hoofdstuk dan uit is” en zo lees je heel vlot heel veel boeken.

Ik heb ook een Kindle waar ik heel wat op lees, daar is het systeem niet zo makkelijk om over te nemen. Daarom lees ik vaak enkel op m’n Kindle als ik wat voorsprong heb op m’n Goodreads-doel.

(Daarnaast lees ik ook al wel eens comics wanneer ik achter zit op m’n Goodreads-doel. Vooral omdat ik dat héél graag lees. En ik tel die mee. Want ik bepaal mijn eigen regels.)

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>