dbuntinx

Fietskleren, heel het jaar door

Dit artikel pas ik regelmatig aan. Vragen of aanvullingen? Stuur iets via sociale media.

Sinds twee jaar ben ik intensiever aan het fietsen. Eerst vooral binnen met Zwift op de old-school rollen, daarna ook meer en meer buiten. Momenteel rij ik twee keer per week naar ‘t werk (52 kilometer heen-en-terug), doe ik wat op Zwift, probeer ik minstens één keer per maand een Gran Fondo (100 km+) te doen en rij ik al eens graag wat rondjes van een uur of twee door de gravel in de streek.

Fietsen is een dure hobby. Of kan dat toch zijn. Het verschillende weer en de verschillende opties en niveaus in kledij zijn een warboel. En je voelt je altijd wel aangesproken door iets wat je nog niet hebt. Dus dacht ik: ik schrijf hier eens neer wat ik de afgelopen jaren kocht en wat ik ervan vind. Doe er uw profijt mee, misschien.

Truitjes, jassen en zo

Onderlaag: Futurum 4 Seasons Merino met korte mouwen – Misschien wel de beste aanschaf van de afgelopen jaren. Dit truitje van schapenwol houdt je bovenlijf aangenaam warm én zorgt ervoor dat zweet efficiënt wordt afgevoerd van je vel. Ik draag het in principe altijd, tenzij het warmer is dan pakweg 25 graden. Op een warme zomerdag zorgt het ervoor dat je niet aan jezelf plakt, op een koude herfstdag houdt het je lekker warm onder je verschillende lagen. Binnenkort denk ik mij voor de winter een versie met lange mouwen bij aan te schaffen.

Truitjes: Rapha Core met korte mouwen – Ik vind Rapha al lang een merk dat me enorm aanspreekt en wou er zo’n als upgrade van m’n versleten Decathlon-truitjes (waar ik overigens ook wel tevreden van was). Ik kwam uit bij hun “Core” collectie, wat te bekijken valt als hun budgetvriendelijkste lijn met wat minder sier dan hun andere versies. Dat leek me ideaal om kennis te maken met hun kledij. En ik ben daar geweldig tevreden van. Het zit lekker en het ziet er goed uit (ook bij iemand met een XL, wat je niet van alle hippe fietsmerken kan zeggen). Ik heb een oranje en groene, die vallen op in het verkeer en toch zie je er geen clown uit.

Armwarmers: Decathlon – Ze verkopen ze niet meer onder die naam, want ze zijn bij Decathlon alles onder de merknaam “Van Russel” aan ‘t brengen, maar het zijn dus de goedkope armstukken van de gekende winkelketen. Een ideale aanvulling voor het overgangsseizoen waarbij het ‘s morgens te fris is voor korte mouwen en ‘s avond te warm. Ik draag ze ook bij koud weer om van m’n bovenvernoemd merinoke eentje met lange mouwen te maken en dat werkt ook.

Lange mouwen truitjes: Peloton De Paris – In het voorjaar kocht ik me een Atlas-trui van dit lokale hipstermerk. Dat is een zwarte met lange mouwen, afgewerkt met een groen houthakkers-stofje. Pérfect. Ik zie op dit moment (10 oktober 2021) dat ze die niet meer aanbieden in hun webshop, al heb ik uit goed bron vernomen dat ze binnenkort een nieuwe versie met nieuwe keuren uitbrengen. Twee weken geleden kocht ik me ook nog de Domestique Big Letter Burgundy omdat het andere soms in de was zit en het weer nu toch eerder naar heel-de-dag-lange-mouwen verandert. Mooi, duurzaam, lokaal (voor mij dan toch).

Buff – Een buff ken je wel, da’s zon lap stof in een rondje gestikt dat je over je nek kan doen, maar ook over je oren kan schuiven. Ik heb er eentje die nog rondslingerde, niks speciaal. Maar wel enorm handig voor wanneer het onder de 10 graden gaat.

Gillet: MAAP Draft Team Vest – Een enorm onderschat stuk kledij bij startende fietsers is een mouwloos vestje. Het zorgt ervoor dat je je borstkas kan beschermen tegen de wind, zonder dat je daarvoor een extra laag warmte aan je andere lichaamsdelen moet geven. Ik heb het lang niet gehad omdat ik het nut er niet van inzag en nu ik er eentje heb vind ik mijn vroegere zelf enorm dom. Het vestje van MAAP is enorm licht, heeft een mooie groen-gele kleur wat ik wel oké vind voor de veiligheid en heeft een dubbelzijdige rits waardoor je kan je warmte op de fiets fijnmazig kan regelen (bvb meer wind aan je hals of aan je buik). MAAP is nog zo’n hipstermerk en heeft heel vaak Strava-challenges lopen waarbij je grote kortingen kan scoren, en dat is niet onwenselijk wanneer je hun prijzen ziet.

Koersklakskes: Peloton de Paris – Ik ben enorm fan van koersklakskes: het houdt de regen tegen, het houdt je hoofd wat warm bij koeler weer en het neemt je zweet wat op wanneer het warm is. Ik heb er veel omdat het een makkelijke aankoop is om een merk of winkel te steunen. Ik heb er drie van Peloton de Paris waar ik enorm tevreden van ben. Bij enkele andere merken was de rek er snel uit of gingen de kleuren er snel uit door het zweet en het wassen, dat is bij die van de Peloton niet het geval.

Winterjas: Decathlon – Wanneer het écht écht écht koud wordt, heb ik een winterjas van Decathlon (nu dus Van Rysel) in de kelder liggen. Al moet ik zeggen dat het aantal dagen dat het zo koud is in ons land best wel meevallen. Dat is meteen de reden waarom ik – relatief gezien dan – niet enorm veel geld aan wil spenderen. Fluogeel, wat er een beetje lullig uitziet, maar wel veilig is in die donkere maanden. Mocht de jas kapot gaan, zou ik meteen dezelfde durven aanschaffen, mogelijks in een andere kleur, zoals de rode versie die ze nu ook hebben.

Broeken en zo

Korte broek: Rapha Core – Ik heb jarenlang rondgereden met korte fietsbroeken zonder bretellen van Decathlon. Enorm tevreden van geweest altijd. Tot ik me bij die twee truitjes van hierboven ook een broek aanschafte. Het zeemvel is enorm veel comfortabeler en de bretellen zorgen ervoor dat het allemaal goed blijft zitten. Door het jaar won ik door een Strava-challenge ook de

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>