dbuntinx

Hoe ik mijn Apple Watch gebruik om gewicht te verliezen

De laatste 5 maanden ben ik wat meer bezig geweest met m’n gezondheid. Het mocht ook wel na meer dan 5 jaar in een stressvolle en onregelmatige job. Mijn gewicht en conditie gingen omhoog en omlaag, maar beide waren op dat moment ondermaats. Dus besloot ik er iets aan te doen.

Ik heb al enkele jaren een Apple Watch en deze zomer kocht ik het laatste model, de Series 4, als upgrade van mijn Series 0, de originele versie. Een veel krachtiger toestel met veel langere batterijduur. En het veranderde heel wat in hoe ik hem gebruik.

Ik gebruik de work-out functie veel meer, doordat die minder batterij zuipt en ook doordat ik zonder iPhone verder kan luisteren naar muziek of podcasts. Daardoor ging ik in de zomer al eens wat vaker lopen en rondde zo voor de zoveelste keer Start To Run af.

De work-out app op de Apple Watch

Je gewicht is, kort door de bocht, een nettoverschil tussen je ingenomen calorieën en je verbrande calorieën. Die inname kan je beheersen door andere voedingsgewoonten aan te nemen: ik eet bijvoorbeeld een gezonder ontbijt en een gematigdere lunch dan voorheen. Voor de verbranding komt dan weer de Apple Watch handig van pas.

Je kan een dagelijks bewegingsdoel instellen: een aantal calorieën die je die dag actief wil verbranden. Bij het instellen geeft Apple mee dat 400 weinig actief is, 600 is redelijk actief en 800 is sportief. Ik heb die dan ooit ingesteld op 600 en heb dan elk weekend gekeken of m’n gewicht toenam of afnam. Als m’n gewicht daalde, dan betekende het dat ik netto een goeie zaak deed en dat ik het doel kon behouden. Als m’n gewicht daarentegen steeg, dan stelde ik het doel bij met 10% (600 werd dan 660).

Zo zit ik op dit moment aan een doel van 900.

Telkens ik een nieuwe mijlpaal haal door de volgende volledige kilogram af te vallen (bijvoorbeeld: eindelijk onder de 94) dan gaat het doel omlaag met 10%. Dan gun ik me een iets rustigere week en wie weet is het nieuwe doel wel genoeg.

Natuurlijk is zo’n doel één ding, het zet je namelijk aan om doorheen de dag meer te bewegen en meer dan waarschijnlijk ga je er nog eens over ook (dubbel winst). Dat doe ik door op de Activiteit-wijzerplaat in de gaten te houden of mijn rode bewegingscirkel voorop loopt op de blauwe rechtstaancirkel.

De Activiteit-wijzerplaat van de Apple Watch.

De Apple Watch kijkt of je elk uur van de dag minstens één minuut hebt rechtgestaan en daarbij gaat de blauwe cirkel doorheen de dag vol. (Als het goed gaat: voor elk uur dat je wakker bent is hij opgeschoven.) Als ik dan merk dat mijn rode cirkel, die visueel toont hoe ver je al richting je calorieëndoel bent geraakt, achterop hinkt, dan ga ik buiten een rondje wandelen of lopen, of zet ik me binnen met de koersfiets op de rollen. Dan hoef ik ook niet meteen 10 kilometer te lopen, al kan het wel, maar ligt de lat laag genoeg (bvb: een halfuurtje gaan wandelen of 15 minuten lopen) om de rode cirkel weer bij te trekken bij de blauwe.

Als ik m’n doel haal, dan mag ik één iets zondigen. Dan mag ik al eens frietjes eten of een biertje drinken. En als ik de grens van 1.000 calorieën overschrijdt, dan mag ik voor de rest van de dag alle dieetregels aan m’n laars lappen. En zo probeer ik het ook gewoon wat leuk te houden voor mezelf.

Al bij al viel ik zo op 6 maanden tijd al meer dan 8 kilogram af. Wat een hele uitdaging voor mij is, want het zijn voornamelijk wintermaanden waarbij ik me vroeger traditiegetrouw liet gaan. Ik sprak bij de geboorte van m’n dochter stiekem met haar af dat we samen opgeteld evenveel mogen blijven wegen als we deden op de dag van haar geboorte. (Ik moet dus even hard afvallen als zij groeit.) En verbazingwekkend genoeg is dat vandaag nog altijd het geval.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>