How Algorithms Can Learn to Discredit the Media


Guillaume Chaslot met een insteek die verder gaat dan hoe ik er over dacht:

Let’s imagine that some YouTube videos were to convince me that “the Media is lying”. I would respond by spending less time consuming “the media”, and, probably, more time on YouTube. Since YouTube optimizes watch time, these videos will become highly recommended.

En:

If anti-media contents have more chances to get viral, many content creators will notice this trend, and produce more of this type of content to gain traction online.

Ik heb datzelfde gevoel bij (quasi-)populisten. Pak zo’n Bart De Wever: zou die echt zo’n rechts programma in zijn hoofd gehad hebben toen die bij de VU aangewaaid kwam, of zou die de wind van ’t volk achterna gegaan zijn? Het is een beetje een kip-of-ei-stelling en ’t zal allemaal er wel ergens tussenin zitten, maar toch blijf ik ’t mij altijd afvragen.


Geef een reactie