dbuntinx

ᐉ “Meer boeken lezen”

Ik vind Goodreads een heel leuke plek. Voornamelijk omdat ik er heel wat boeken leer kennen die ik anders niet zou kennen. Het is extreem deugddoend om een Amerikaanse kennis een nieuw boek te zien aanraden en die dan snel te downloaden naar de Kindle, om dan maanden later De Morgen te horen stoefen over de Nederlandse vertaling.

Het is ook een omgeving die aanzet tot meer lezen: je ziet in je stream immers continu mensen boeken uitlezen. Sommige lezen er 6 per jaar en zien dat als een hele uitdaging, anderen lezen er meer 100 en vinden dat een eitje. Maar al die datapunten geven je wel het idee dat boeken gelezen worden en dat helpt om bezig te blijven.

En dat je soms ook ziet dat andere mensen ongelooflijke kutboeken treffen, dat is ook wel een troost.

Je kan elk jaar een doel instellen qua aantal boeken. En daar doe ik graag aan mee:

Ik geloof nogal in het 10%-beter-principe. Zo las ik in 2015 41 boeken, dus leek het me haalbaar om in 2016 aan de 45 te geraken (4 meer, of dus 10%). Zo raakte ik in 2017 zelfs aan 52, wat toch wel een zalig getal blijft: elke week een boek.

Vorig jaar (2018) kregen we een dochter, waardoor nog eens 10% beter doen me onrealistisch leek. En onrealistische doelen leiden enkel tot frustratie. Dus nam ik er een rekenblad bij en telde ik uit dat ik aan een hoger tempo zou kunnen lezen tot aan de bevalling, maar daarna zou het tempo op halve kracht terugvallen. Dat kwam op 35 boeken uit. Een hele uitdaging: we hadden wat complicaties en de dochter was ook nog een maand te vroeg. En tijdens de eerste maanden vond ik maar geen tijd of plek om te lezen en ik merkte ook dat ik daar wat kregelig van liep.

De laatste maanden zitten we terug meer in een ritme: de job is nu een 9-to-5 en het slaappatroon van de dochter is vaster. Dus raakte ik toch nog aan mijn vooropgestelde doel.

En volgend jaar proberen we er dus weer 10% bij te patsen:

Hoe ik zoveel boeken lees? Daar schreef ik eerder al een stukje over.

Ik gebruik die doelen ook, of toch zeker die tekst over hoeveel boeken ik voor of achter loop op schema. Loop ik achter, dan luister ik veel minder podcasts en kijk ik weinig televisie, waardoor ik meer tijd maak om te lezen, of ik lees al eens een graphic novel of een audioboek. Loop ik voor, dan neem ik bewust wat meer afstand van de boeken en grijp ik eerder naar een videogame en lees ik enkel voor het slapengaan.

Je moet de lat laag genoeg leggen, zeg ik altijd. Anderen zullen daar hun mening wel over hebben: te hoog of te laag, maar dat maakt geen sikkepit uit.

Ik wens u en de uwen een tof 2019.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>