TikTok and the Sorting Hat

Eugene Wei met een geweldig inzichtvolle post over wat TikTok is, wat het zo speciaal maakt, waarom er veel rond te doen is en wat de toekomst kan brengen:

TikTok’s algorithm is the Sorting Hat from the Harry Potter universe. Just as that magical hat sorts students at Hogwarts into the Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw, and Slytherin houses, TikTok’s algorithm sorts its users into dozens and dozens of subcultures.

TikTok gaat niet over dansfilmpjes van de dochter van Jacques Vermeire. In tegenstelling tot de sociale media die we gewoon zijn geworden, is het niet gebaseerd op wie je volgt, maar op een algoritme. Je kan het het best vergelijken met YouTube, of met die wijnhandelaar die jouw smaak kent en je een andere fles aanraadt. Mensen smijten content de lucht in en het algoritme brengt het onder de aandacht van de “juiste” mensen.

An exploit algorithm will give you more of what you like, while an explore algorithm tries to broaden your exposure to more than just what you’ve shown you like.

En daar zit natuurlijk grote waarde in. Dat is wat Facebook en Google proberen doen met hun advertenties: een inschatting maken van wie het doelpubliek is en mij dan reclame voor Rapha en koffie tonen.

Wat de gevolgen daarvan zijn, goed en slecht, kan je in Wei’s blogpost lezen. Ik heb er alvast veel inzichten uit opgedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *