dbuntinx

Time Blocking, of hoe ik dat niet gebruik om dingen gedaan te krijgen

Darius Foroux:

Time Blocking is simply using your calendar to block time for your most important priorities. During that time, you only work on that one thing. And, you let your calendar lead the way. That way, you don’t have to think, “What should I do next?”

Ik hoor heel veel mensen de laatste tijd over time blocking. In verschillende mate: simpelweg “werktijd” of “prikvrij” in de agenda zetten, zodat je niet heel de dag onder de vergaderverzoeken zit, tot echt de taken die je moet doen op je agenda zetten, zoals Darius hierboven aankaart.

Voor mij werkt dat niet. Ik ben nogal van mening dat tijd zichzelf vult en dat het vaak – voor mijn werk – moeilijk is om in te schatten hoe lang iets zou duren. Als je iets twee uur geeft, dan zal het zo lang duren, het tempo en je energieniveau achteraf kan verschillen.

Ik ben het wel eens met heel wat principes die erachter zitten.

We need self-awareness and tools that keep us in check.

En vooral deze:

Working is not the same thing as making progress.

Wat ik wél doe is op verschillende tijdsniveaus nadenken over prioriteiten.

  • Elk jaar geef ik een thema. Dit is the year of making en alles staat in het teken van méér maken of beter maken. Als ik maar dingen maak in plaats van over dingen te blijven nadenken.
  • Elke maand heeft drie prioritaire projecten. Een combinatie van werk en privé. Dat kan een groot evenement op de job zijn, maar kan ook “elke dag twintig minuten mediteren” zijn. Ik probeer dan elke (werk)dag enige vooruitgang in dat project te boeken, als absolute prioriteit.
  • Sommige maanden heb ik héél veel op m’n bord, zoals nu op het einde van het schooljaar. Dan doe ik bovenstaande oefening op weekniveau en veel praktischer: op wélk punt moét ik staan in wélk project? Dat gaat dan over harde deadlines die dan vallen. Deadlines die de weken erna vallen, worden zo geen prioriteit; of ik probeer een absoluut noodzakelijk tussenpunt te definiëren.
  • Elke dag lijst ik dan zes acties op die ik die dag wil gedaan krijgen. Dit zijn vergaderingen (veel vergaderen is soms deel aan mijn job, maar dat is ook iets doen), maar vooral acties die me vooruit helpen richting bovenstaande prioriteiten. Stel dat een affiche bij de drukker moet op vrijdag, dan kan de actie op maandag “Ontwerpen: Affiche” zijn. Waarom zes? Omdat dat bij mij goed blijkt te werken. Bij vijf of drie denk ik al snel dat het in de namiddag allemaal wel goed komt, bij zeven of meer denk ik te makkelijk dat het nooit zou lukken

Achter dit alles zit Getting Things Done van David Allen. En daar gebruik ik OmniFocus voor.

…..

Iets gehad aan dit bericht of andere berichten op mijn blog? Denk dan eens na of je een centje wil bijdragen. Dat kan via Patreon.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>